Gdy goście zaskakują wizytą – co możesz przygotować na szybko, czyli poznajcie przepisy na coś z niczego

Zwykle bywa tak, że gdy jesteśmy po dużych zakupach i mamy wszystkiego w brut to nikt nie zaskakuje nas wizytą, a gdy nie zrobiliśmy zakupów, bo nie mieliśmy czasu, niespodziewani goście przybywają. Cóż, w takiej sytuacji trzeba pomyśleć, jak zrobić coś z niczego. Jak się zaraz przekonacie jest to możliwe i wbrew pozorom wcale nie takie trudne. A efekt finalny rzeczywiście może przekroczyć Wasze wyobrażenia.

Coś z niczego, czyli szybki przepis na prawie spaghetti

Spaghetti lubi większość osób i rzeczywiście można przygotować je bardzo szybko. Ale można przygotować je też w wersji bardziej okrojonej, a i tak będzie dobrze smakować. Wykorzystamy tutaj składniki, które większość z nas ma w domu. Na początek w ekspresowym tempie kroimy cebulkę na drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchewkę i całość ponownie smażymy. Gdy będą już miękkie blendujemy je na gładką masę. Można jeszcze dodać czerwoną paprykę. Gdy masa jest gładka dodajemy 2 szklanki wody oraz 8 łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku, ale też też pieprzem czosnkowym i jeżeli macie to także oregano. Całość mieszamy. Szybko gotujemy makaron. Na sos ścieramy jeszcze ser i nie musi to być parmezan, lecz sprawdzi się nawet zwykły, żółty. Danie jest już gotowe. Smakuje naprawdę dobrze, a przy tym całkiem ciekawie się prezentuje. Na pewno też zasmakuje gościom.

Czas na omlet i placek w jednym

Szybkie dania nie muszą być pospolite. Mogą być naprawdę smaczne i do ich przygotowania wcale nie potrzebujemy dużej ilości składników. Nasz następny przepis będzie łatwy w przygotowaniu. Zaraz przedstawimy Wam pomysł na omlet i placek w jednym. Do miski wbijamy 5 jajek, następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Szynkę kroimy na bardzo drobną kosteczkę i także dorzucamy do pozostałych składników. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Na końcu dodajemy jeszcze potarty ser. Wystarczy tylko kilka łyżek oraz dodajemy jeszcze szklankę mąki. Teraz łyżką nakładamy placki na rozgrzany tłuszcz i pieczemy przez około 4 minuty. Generalnie placki będą gotowe, gdy zarumienią się z każdej strony. Przepis możecie tez nieco zmodyfikować dodając jeszcze łyżkę koncentratu. Wtedy smak stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.

Szybki tort na miarę oczekiwań

Wbrew pozorom tort również można przygotować szybko i bez wysiłku. Nie potrzebujecie też wcale wiele składników. Przyda się jednak lukier do zdobienia tortu, bo wtedy wypiek zyska też ciekawą estetykę. A wręcz będzie zachwycał. Czas więc poznać ten przepis. Potrzebujemy wysoką miskę. Wbijamy do niej 7 jajek, następnie dodajemy szklankę cukru, szklankę mleka i 8 łyżek oleju, no chyba, że macie masło, to lepiej je wykorzystać. Całość mieszamy aż masa będzie puszysta i przy tym gładka. Dodajemy jeszcze łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 2,5 szklanki zwykłej mąki. Masę przekładamy do blachy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i przekrawamy w poprzek. Gdy się studzi, możemy przygotować krem. Wystarczy tylko krem czekoladowy, bądź też czekolada oraz kilka łyżek mleka. Składniki łączymy nakładamy na jeden plaster ciasta, dorzucamy owoce jakie mamy w domu i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Na koniec dekorujemy je, wykorzystując lukier na tort. Możecie wykonać pędzelkiem czy nawet wykałaczką różne wzory i już efekt finalny będzie świetny.

Przekąski na szybko

Można też wykonać szybkie przekąski, które są też pożywne i smaczne. Potrzebujemy chleb tostowy. Każdą kromkę kroimy na pół. Między jeden a drugi plaster wkładamy ser oraz szynkę, a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Do jajek można dodać nieco soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich. Smażymy te przekąski na patelni aż bułka tarta się zarumieni, a potem możemy cieszyć się już smakiem tego dania, które swoją drogą wykonamy wyjątkowo ekspresowo.

Zamiast klasycznej wody możecie podać gościom lemoniadę. Wystarczy tylko kilka liści mięty zalać wodą i dodać 200 ml soku z pomarańczy czy cytryny na jeden litr wody i gotowe.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij