top 4 pomysły na obiad, czyli jak pozbyć się nudy w kuchni

Top 4 pomysły na obiad, czyli jak pozbyć się nudy w kuchni

Jedzenie powinno nam sprawiać przyjemność, dlatego też czas najwyższy na zmianę własnego menu. Wiele osób niemal codziennie je to samo, co wynika w dużej mierze z faktu, że nie zna fajnych i łatwych w przygotowaniu dań. Dlatego też dziś przedstawimy Wam fajne pomysły na dania obiadowe, dzięki którym wypędzicie nudę z kuchni. Czas najwyższy je poznać.

Top 1: potrawka z grzybami

Na początek przedstawimy wam przepis na potrawkę z grzybami. Danie jest tak obłędne w smaku, że na pewno na jednej porcji się nie skończy. Bazą będą grzyby borowiki, które nie tylko obłędnie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Dostarczają organizmowi fosfor, żelazo, ale i potas, a także witaminy z grupy B takie jak B1,B2 i B3, a do tego wszystkiego borowiki są niskokaloryczne. Potrzebujemy około 200 gram suszonych borowików, które zalewamy na kilka godziną wodą. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie z dodatkiem soli przez godzinę. Teraz pozostaje już tylko przecedzić grzyby i gdy wystygną pokroić je na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek, podsmażamy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz 4 wyciśnięte ząbki czosnku. Po kilki minutach wrzucamy borowiki i smażymy przez 10 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę 2 filety z kurczaka, które doprawiamy pieprzem i mieszanką ziół prowansalskich. Gdy upłynie 10 minut smażenia grzybów, dodajemy na patelnię jeszcze kurczaka. Gdy i mięso lekko się podsmaży, zalewamy je litrem bulionu warzywnego. Dodajemy jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę oraz pół szklanki kaszy. Całość dusimy pod przykryciem i gotowe. Gdy zostanie Wam nieco potrawki, możecie ją wykorzystać przygotowują pierożki z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć szklanką ciasto i nałożyć na nie łyżkę farszu oraz złożyć. Powtarzamy czynność do czasu aż skończy się ciasto i farsz. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza i już mamy pomysł na kolejny obiad.

Top 2: ach te grzyby

Bazą drugiego pomysły znowu będą prawdziwki. Tym razem przygotujemy sos borowikowy, ale w nieco innym wydaniu. Otóż 300 gram suszonych prawdziwków zalewamy wodą na całą noc. Następnie wodę odlewamy, zaś grzyby kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy grzyby. Dodajemy jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz curry. Gdy grzyby się podsmażą, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony na bardzo drobną kostkę seler i teraz przesmażamy jeszcze pozostałe warzywa. Po 5 minutach całość zalewamy szklanka bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie zakłócamy sos śmietaną. Danie podajmy z ziemniakami, pure czy też kluskami.

obiad

Top 3: czas na rybę

Oczywiście w naszym menu nie może też zabraknąć ryby. Tym razem postawimy na łososia, a raczej filety z łososia. Rybę solimy i dodajemy pieprz ziołowy. Umieszczamy na posmarowanej tłuszczem szklanej brytfannie. Teraz czas przygotować warzywa. Potrzebować będziemy dwie marchewki, jedną paprykę czerwoną, jedną cebulę, dwie pietruszki, mały seler oraz pięć ziemniaków. Warzywa kroimy na małą kostkę i mieszamy, następnie dodajemy do nich sól, pieprz czosnkowy, pieprz niedźwiedzi oraz 4 łyżki śmietany kremówki. Po wymieszaniu pokrywamy warzywami rybę. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut – koniecznie pod przykryciem.

Top 4: czas na rolady

W naszym menu swoje miejsce znajdą też rolady. Potrzebujemy mięso wołowe z udźca. Kroimy je na plastry, następnie rozbijamy. Każdy plaster smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego farsz. A farsz składa się z pokrojonej w kostkę cebuli, kawałów boczku i pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zwijamy nasze rolady i smażymy aż się zarumienią na rozgrzanym smalcu. Gdy mięso się już zetnie zalewamy je szklaną bulionu warzywnego i dusimy przez 2 godziny. Po tym czasie przygotowujemy sos dodając „zakłóckę”, znaną innym jako zagęszczacz. W 100 ml wody umieszczamy jedną kopiastą łyżkę mąki pszennej oraz 2 łyżki śmietany. Mieszamy składniki i dodajmy do wywaru z rolad. Czekamy aż całość się zagotuje i już sos gotowy.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij